okt
16
0

Verschil Alcyd en Acryl Verf

Verschil alkyd-acryl

Haal een doekje spiritus over de oude verflaag. Wordt het oppervlak plakkerig, dan zit er acrylverf op. Bij een gewone verf, beits of verfbeits gebeurt er niets.

Alle eigenschappen op een rijtje:
alkydverf:
voor binnen en buiten
terpentinebasis 40-50%
terpentine verdunbaar
hecht niet op acrylverf
overschilderbaar in 16 uur
zijdeglans en hoogglans

acrylverf:
Meestal voor binnen maar is er ook voor buiten (levensduur +- 4 jaar)
terpentinebasis 5-10%
waterverdunbaar
hecht redelijk op gewone verf
vergt speciale kwasten/rollers
overschilderbaar in 6-8 uur
Acrylverf is tegenwoordig ook te verkrijgen in hoogglans, echter deze glans is niet te vergelijken met de hoogglans alkyd.

Alcyd Verf

Professionele schilders werken nog steeds het liefst met alkydverf. Om een mooi en briljant eindresultaat te krijgen, wordt voor het zogenaamde voorlakken (de voorlaatste laag) vaak een mengsel van 50% grondverf en 50% eindlak gebruikt. Zijdeglans verf is minder sterk dan hoogglans. Dat kan worden ondervangen door de voorlak te vermengen met hoogglans in dezelfde kleur.

Een nadeel van alkydhars is wel de zogenaamde donkervergeling. Daarbij verkleurt het bindmiddel door lichtgebrek. Het resultaat is dat de binnenkant van kasten en deurkozijnen in de loop der tijd donkerder wordt.

Acryl Verf

Acryl: ideaal voor binnen.
Waterverdunbare acryllak heeft vele voordelen. Ze ruikt minder (prettig voor kinderkamers), droogt sneller en vergeelt niet. Acrylverf heeft het de doe-het-zelver wel iets moeilijker gemaakt. Om strepen te voorkomen mogen er alleen speciale kwasten en rollers worden gebruikt en moet er snel en trefzeker worden gewerkt. Een drogende verflaag mag niet meer worden aangetipt.

Nadeel is de temperatuurbeperking: beneden 8 en boven 25 graden kunt u niet schilderen. Gebruik acryl daarom liefst binnen waar u de temperatuur in de hand heeft. Niet elke verfsoort hecht even goed op een andere soort. Zo kan acrylverf wel (na goed schuren) op een ‘gewone’ verf of beits worden aangebracht, maar niet andersom! Eenmaal acrylverf gebruiken is dus altijd acrylverf gebruiken.

Wilt u toch terug naar een terpentine-verdunbare verf, dan moet de hele acryllaag verwijderd worden. In het ergste geval moet er zelfs agressieve afbijt aan te pas komen die de winst voor het milieu weer teniet kan doen. Pas acrylverf dus weloverwogen toe.

Beitsen

Transparante (binnen)beits is er tegenwoordig in tal van actuele kleuren. Ze worden net als dekkende verf op de mengmachine gemaakt.
Van recente datum is een serie beitsen die qua nuances gebaseerd is op exclusieve houtsoorten als Teak, Meranti of Padoek. Wie het vooral gaat om het decoratief effect en niet zozeer om de eigenschappen van het (tropische) hardhout, kan nu ook met gebeitst vuren of grenen hele fraaie resultaten behalen.

Kleur combinaties

De mengmachine is voor al die subtiele kleurnuances onmisbaar geworden. Dat mengen gebeurt computergestuurd. Daardoor kunt u later exact dezelfde kleur nog nabestellen. Er zijn wel zo’n 60.000 kleuren te maken. Omdat daar haast geen keuze uit te maken valt, hebben veel fabrikanten kleurcollecties samengesteld van perfect harmoniërende tinten.

Voor elke combinatie is soms ook nog de juiste onderlinge verhouding aangegeven.
Ook voor zogenaamde ‘antieke’ kleuren zijn speciale kleurkaarten gemaakt. Een ander fenomeen zijn de boekjes waarin typische Oudhollandse streekkleuren bijeengebracht zijn.

Grondlaag

De grondlaag, het fundament van ieder verfsysteem, altijd met de grootste zorg aanbrengen. Gebruik grijze grondverf onder een donkere afwerklaag en verdun voor kaal hout de eerste laag ± 10%, daarna een onverdunde laag. Beits en transparante lak gronden met hetzelfde product met 10% verdunning. Na iedere laag licht opschuren.

okt
16
0

Verf Kiezen

De juiste verf kiezen

Schilderen begint met het kiezen van het juiste soort verf voor uw schilderwerk. Bij kaal hout kunt u voor buiten bijvoorbeeld kiezen uit de klassieke combinatie van grondverf samen met hoogglansverf. Deze verf soorten beschermen ongeveer vijf tot zeven jaar.

De verf aanbrengen is een hele klus. Bovenstaande lange levensduur geldt ook voor twee lagen High Solid beits, die er veel sneller opzet wordt. Gewone buitenbeits in drie lagen houdt het drie tot vijf jaar en het aanbrengen gaat nog vlotter.

Transparante verf soorten

Transparante beits en lak hebben een levensduur van minstens drie lagen, wat voor ongeveer 3 jaar staat. Lakken is meer werk dan beitsen.

Nadeel: Transparante verf is minder goed bestand tegen de schadelijke invloed van ultraviolet licht.

Voordeel: Bij het gebruik van transparante verf is houtrot goed zichtbaar. High Solid en gewone buitenbeits overschilderen gaat snel, dit geldt ook voor transparante beits en lak.

Glansverf overschilderen is meer werk en onder een dekkende laag kan houtrot ongemerkt zijn gang gaan. Voor binnen heeft u de keus uit transparante kleurbeits (donkere tinten kunnen ook over afgekrabd hout), blanke lak (nieuw hout), dekkende hoogglans- of zijdeglansverf. Beits, hoogglans en transparante lak zijn ook verkrijgbaar als watergedragen acryl verven.

Binnen is de levensduur van alle verf soorten bijna onbeperkt, exclusief beschadigingen door stoten, slijtage en op den duur verkleuring. Binnenschilderwerk bijwerken in glans- en zijdeglansverf is meer werk dan in beits of transparante lak.

J.A.R. Schilderwerken
Baarschot 20b
4817 ZZ Breda

KVK:20109935
BTW: NL001677692B59.

info@jarschilderwerken.nl
06-248 016 28